Pardonpeton!

La vera aspekto de la retejo ne povas por esti korekte rigardata per via retumilo.
Elektebla lingvo:
        
Contact UEA at:
Universala Esperanto-Asocio
Nieuwe Binnenweg 176, 3015 BJ Rotterdam,
The Netherlands
Phone: +31 10 436 1044
Fax: +49 30 364280169
Email: info@.spamaĵo?uea.org
 
Universala Esperanto-Asocio
(Wereld Esperantovereniging)
De Universala Esperanto-Asocio is in 1908 opgericht als organisatie van individuele esperantisten. Tegenwoordig is UEA de grootste internationale organisatie voor de sprekers van het Esperanto en heeft zij leden in 120 landen.

UEA werkt niet alleen aan de verbreiding van het Esperanto maar ook aan het op gang brengen van de discussie over het wereldtalenvraagstuk en het attenderen op de noodzaak van gelijkgerechtigdheid onder de talen.

De Statuten sommen de volgende vier doeleinden op:

  • het verbreiden van het gebruik van de internationale taal Esperanto
  • werken aan de oplossing van het talenvraagstuk in internatonale betrekkingen en het vergemakkelijken van de internationale communicatie
  • het vergemakkelkijken van alle mogelijke geestelijke en materi”ele betrekkingen onder de mensen, ongeacht verschillen in nationaliteit, ras, geslacht, godsdienst, politiek of taal
  • het bevorderen van een hecht gevoel van saamhorigheid onder de leden en ontwikkelen van begrip en waardering bij hen voor andere volken.

Bijzondere zorg besteedt UEA aan de verbreiding van het Esperanto in landen en werelddelen waar nog geen zelfstandige beweging bestaat, en het contact van actieve esperantisten in die landen met de wereldbeweging. Bovendien vertegenwoordigt zij al lange tijd de Esperanto-beweging bij internationale instanties als de Verenigde Naties, UNESCO, de Raad van Europa e.a. UEA is een belangrijke uitgeverij, de voornaamste met de post werkende Esperanto-boekenhandel, secretariaat voor congressen en informatiecentrum. Zij bezit een belangrijke bibliotheek en haar netwerk van actieve medewerkers vormt de omvangrijkste en meest internationale in de Esperanto-beweging.

Maar UEA is veel meer dan uitsluitend dienstencentrum. Ze vormt ook een beweging die naar een ideaal streeft: een ideaal van intermenselijk begrip en samenwerking. Dat houdt in dat veel van de activiteiten van UEA afhankelijk zijn van vrijwillige bijdragen van haar leden: de activiteiten bekostigen zich niet zelf, maar vergen schenkingen en offers. De vereniging heeft ook behoefte aan actieve mensen met inzicht om die activiteiten uit te voeren.

Het is niet nodig een bepaalde titel te hebben om een bijdrage te leveren aan UEA. Dit kan gebeuren op tientallen manieren, vaak heel eenvoudig. Regelmatig aan een fonds geven. De taken van plaatselijke vertegenwordiger (delegito) op zich nemen en actief vervullen. Meer individuele leden onder uw kennissen werven. Het lidmaatschap van een vriend in een land zonder betalingsmogelijkheden voor uw rekening nemen. Uw club verbinden met die in andere landen en werelddelen. De activiteiten van UEA aan de orde stellen in eigen club of landsvereniging. Meewerken met de Informatieafdeling, het Centrum voor Onderzoek en Documentatie over het Wereld-talenvraagstuk (CED), het Terminologische Esperanto-Centrum of een aangesloten gespecialiseerde vereniging. En zo voorts...

Al 67 jarojn jaar bevindt het Centra Oficejo (Hoofdkantoor) van de UEA zich in Rotterdam, Nederland. Na zes jaar in een gehuurd pand heeft de Vereniging in 1961 een eigen huis aangeschaft aan de Nieuwe Binnenweg 176, dat zij gerenoveerd en vergroot heeft in 1985-86 en 2005-08. Op de vier verdiepingen bevinden zich vijf algemene werkkamers, een grafische afdeling, de expeditieruimte, computerkamer, boekendienst, kleine conferentiezaal, keuken en eetkamer, de Hector Hodler-Bibliotheek, archiefkamer en twee slaapkamers voor vrijwilligers. Al met al gaat het om een twintigtal vertrekken.

Gewoonlijk werken er 7 tot 9 personen op het Kantoor, niet allemaal tegelijkertijd. Tot de vaste betrekkingen behoren die van Directeur, secretaris, twee boekhouders, tekstverzorger, boekverkoper en expediteur. Ter plaatse werkt ook de Permanente Congressecretaris en de Algemeen Directeur van UEA. Een actuele lijst van de werknemers is te raadplegen op de website Oficistoj.

Bezoekers zijn welkom op het Kantoor, maar hun wordt verzocht hun bezoek vooraf aan te melden.

Om het werk bij de Verenigde Naties en UNESCO te steunen heeft UEA bovendien een kantoor in New York. Nog een kantoor – het Afrikaanse – is werkzaam in Lokossa, Benin. Dat heeft tot doel de Esperanto-beweging in Afrika uit te breiden en te ondersteunen.

Wenst u meer informatie over het Esperanto, neem dan contact op met UEA:

Nieuwe Binnenweg 176, 3015 BJ Rotterdam, Nederland
tel.: +31 10 436 1044
fax: +49 30 364 280 169
e-mail: info@co.uea.org
KvK-nummer: 40341192
RSIN-nummer: 2770076
Supren
UEA, 2022