Komuniko 2021 en la serba

El UEA-vikio
Iri al: navigado, serĉi


Порука Светског Савеза есперантиста поводом Међународног дана матерњег језика, 21. фебруара 2021.

Светски савез есперантиста (УЕА) поздравља Уједињене нације и УНЕСКО поводом Међународног дана матерњег језика, 21. фебруара 2021.

Циљ пружања квалитетног образовања свима - четврти од седамнаест циљева одрживог развоја - захтева атмосферу поверења и подршке свих страна: наставника, ученика, политичара и званичних образовних институција. Таква атмосфера заузврат тражи да студенти имају најбоље услове за учење. Пре свега, то значи учење језика који у потпуности разумеју – њиховог матерњег језика.

Уједињене нације прогласиле су 2021. Међународном годином мира и вере. Добро полазиште за такву иницијативу су школе.

У многим земљама и животним условима деца се не образују на својим матерњим језицима, а мало је учињено да им се помогне да савладају језик на коме се одржава настава. То их често доводи у неповољан положај током читавог живота поништавајући позитивне ефекте похађања школе, компетентну наставу и улагања у школску инфраструктуру. Без учења језика који разумеју, ми бацамо новац, а са њим и обећавајуће будуће животне успехе младих.

Главни циљ Међународног дана матерњег језика је нагласити образовне предности употребе матерњег језика у школама, посебно у основним школама. Деца брже уче и пишу на језику који у потпуности познају. Они доживљавају тешкоће ако морају да започну своје учење на језику који не познају делимично или потпуно.

Међународни дан матерњег језика такође нас подсећа да у многим деловима света многи језици немају службени статус, њихови говорници су дискриминисани, а њихове културне вредности занемарене.

Недавни Светски фестивал есперанта окупио је хиљаде говорника есперанта у тромесечном виртуелном догађају. Његова завршна резолуција садржала је изјаву да би Уједињене нације и УНЕСКО требало да створе „свеобухватнију језичку политику ако желе да мобилишу глобално друштво око својих циљева“. Подршка коју УНЕСКО посвећује образовању на матерњим језицима деце је добар пример такве инклузивне политике јер ученицима доноси учење уместо да ученике води учењу. Тиме их чине бољим и потпунијим учесницима мирног и праведног друштва.

У данашње време, време пандемије, посебно је важно да образовање деце укључује и родитеље као партнере у образовању - а то само по себи може захтевати образовање на матерњем језику, на језику који родитељи и деца деле међу собом као део свог културног наслеђа.

УЕА верује у образовање за све на језицима које разумеју, у језичку правду у свим њеним облицима и у мирнији свет захјваљујући образовању и разумевању. Наше удружење у ту сврху ради у свим крајевима света, повезаним међународним језиком есперантом. Позивамо Уједињене нације, УНЕСКО и све оне који заједно раде на постизању одрживог света, да постигну четврти циљ за одрживи развој и знање, једнакост, правду и перспективу коју би такав напредак донео.

Обећавамо своју подршку у овом подухвату и скрећемо пажњу на вредност Међународног језика есперанта у доспевању до људи у многим земљама порукама попут ове на Међународни дан матерњег језика – вредности коју УНЕСКО већ остварује својим сјајним објављивањем дела и на међународном језику есперанту.