Unua komuniko en la hungara

El UEA-vikio
Iri al: navigado, serĉi


Az eszperantisták 2013-ban kampányolnak a nyelvi igazságosságért az "Igazságos Kommunikáció" szlogennel, amely a 98. Eszperantó Világkongresszushoz kapcsolódik, és az elismert Harpa Központban lesz Reykjavíkban (Izland), amelyen több, mint 50 országból vesz részt kb. 1000 eszperantista. A Kongresszusnak ugyanez lesz a témája.

Az eszperantó nyelv rövid 125 éves történelme után az eszperantó ma a világ 100 leggyakrabban használt nyelve között van a világon beszélt 6800 nyelvből. Ez a 30. leggyakrabban használt nyelv a Wikipedia 285 nyelve közül. (2013. február 11.) Az eszperantót választható nyelvként használja a Google, Skype, Firefox, Ubuntu és a Facebook alkalmazás is. A Google Translate - a Google fordítóprogramja - legutóbb felvette az eszperantó nyelvet a 64 elismert nyelve közé. A mai érintőképernyős mobiltelefonok is képesek az eszperantó használatára

Az eszperantót hivatalosan oktatják 150 egyetemen és más felsőoktatási intézményben, valamint 28 ország 600 általános iskolájában. Gazdag, több, mint 50 000 címből álló irodalommal rendelkezik a hetente megjelenő újabb kiadványokkal együtt. Több ország online rádióadása mellett létezik egy egésznapos rádióadás "Muzaiko" néven és van egy online televízió Kínában.

Az eszperantó előrehaladását a témával kapcsolatos előítéletek, ismerethiány is fékezi. Adolf Hitler és Joszif Sztálin üldözte az eszperantistákat. Mindkét ember eltűnt, az eszperantó megmaradt, növekedett, fejlődött és ma egy erős, népek közötti megértésben használt kommunikációs eszköz lett a világ több, mint 100 országában élő emberek ezreinek.

Az UEA konzultatív partnerségben áll az UNESCO szervezettel, hivatalos kapcsolatot ápol az ENSZ-szel és az Európa Tanáccsal is. Az eszperantó lehetővé tesz egy semleges és igazságos kommunikációs készséget a népek közötti megértés terén, ezzel is védve a kisebbségi nyelvek létjogosultságát azzal, hogy minden nyelvet egyenlő alapon kezel, és tiszteletben tartja azok beszélőinek kultúrális és nyelvi sokszínűségét (különbözőségét).